Air recuperation er

Hvad er air recuperation?

Forsyning og udstødning med recuperation, fordele og ulemper ved recuperators

genopretning, eller retur af varme, er den proces, hvormed friskluften opvarmes ved varmt spildevand. Varmluft i den recuperative varmeveksler giver det meste af sin varme til frisk luft, så den varme luft går ikke ud uden gavn.

Der er ingen tvivl om, at i moderne bygninger er det nødvendigt at installere tvungen forsyning og udsugning. I dette tilfælde kan du vælge en af ​​to muligheder: installer enten en konventionel mekanisk hætte eller en afbalanceret kombineret ekstrakt og indblæsningsventilation. Hvis rummet kun ventileres ved hjælp af en mekanisk tegning, vil den fjernede luft blive erstattet af ydersiden gennem åbningerne i vinduet og døråbningerne. Denne luft bør opvarmes yderligere ved hjælp af varmeapparater. Men siden i Rusland det meste af året er temperaturen på gaden lavere end i lokalet, er det nødvendigt at bruge betydelig energi på opvarmning af luften til stuetemperatur. Derudover er sådanne fejl forbundet med sådanne ulemper som indtrængning af snavset udendørs luft, udkast, manglende kontrol over mængden af ​​tilførselsluft (ubalanceret ventilation). Og selvfølgelig, unødvendige energikostnader til yderligere opvarmning af gadeluften.

Hver af os, der har eget bolig eller som kun planlægger at erhverve det, vil have det så økonomisk som muligt, dvs. Udnyttelsen af ​​boliger var så billig som muligt. Du skal dog huske at du ikke kan spare på bekostning af sundhed eller komfort. Efter at have udstyret boligen med hjælp af moderne højkvalitetsmaterialer står vi over for problemet med ventilation af lokaler. På et tidspunkt, hvor energiressourcerne var billige, blev problemet let løst gennem ventilation og opvarmning. På nuværende tidspunkt er alle energiressourcer maksimalt sparsomme, vægge og tage med høj grad af termisk isolering, vinduer og døre med høj klasse af tæthed installeres. Som følge heraf bliver boligen praktisk talt lufttæt. For at sikre den nødvendige luftudveksling med minimalt energiforbrug er det nødvendigt at udstyre ventilationsanordninger med varmegenvinding - recuperatorer. tid varmeveksler - sørg for den nødvendige luftudveksling ved at bruge varmen fra den udstødte luft til at varme frisk.

Varmt trukket luft opvarmer slidsens overflade og opvarmer den kolde luft, der passerer gennem tilstødende slidser.

Det er vigtigt at forstå, at recuperatoren ikke blander den ekstraherede og tilførselsluften, men overfører kun varme fra den ene til den anden.

Med hovedproblemet med recuperators - frosting - de klare, blokerer luftindtaget fra gaden og opvarmer recuperatoren med varmluft. Ved lave gade temperaturer går pladens rekuperator ikke praktisk taget ud af den frosne tilstand.

I AirLASKA-installationer er energieffektiviteten 91%, hvilket er den højeste indikator for varmegenvindingsområdet.

Der er ingen frysning af recuperatoren, enhederne fungerer fint ved en temperatur på -25 ° C.

En vigtig fordel ved installationen er også mangel på kondensat. Dette fjerner ulemperne ved at fjerne slangerne til gaden.

Nedenfor er ordningen med luftgendannelse med parametrene for varmebehandling af AirLASKA installationen.

Det er bedst at overlade konstruktionen af ​​ventilationssystemet og udvælgelsen af ​​tekniske data fra luftbehandlingsenheden til specialister. Det er dog tilrådeligt for alle ejere af en bolig at kende udførelsen af ​​en ventilator. boligsystemer, elforbrug, effektivitet. Disse værdier er direkte proportional med den kommende komfort og driftsomkostninger.

En meget vigtig faktor er forholdet mellem pris og kvalitet. Enheden er ikke billig og købes ikke i et år, så kvalitet er af stor betydning. Når du vælger en recuperator, bør du spørge om garantiperioden fra producenten, fordi dens værdi er direkte proportional med enhedens kvalitet. I øjeblikket er de recuperatorer, der produceres i Litauen, ret høj kvalitet, de fleste af komponenterne i dem importeres fra vestlige lande og er pålidelige.

Når du vælger en enhed, skal du nødvendigvis samarbejde med en repræsentant for en fremstillings- eller marketingvirksomhed. Følgende vigtige spørgsmål vil hjælpe køberen ved valg af et produkt, der bestemmer sundhedstilstanden for køberen og hans familie i deres eget boliger:

1. Hvad er resultatet af de foreslåede enheder? / Apparatets kapacitet skal være tilstrækkelig til at sikre luftudveksling 0,5 - 1 gange i et rum eller mindst 36 m 3 / h pr. Person.

2. Hvilken luftmodstand overvinder enheden og arbejder med denne ydeevne? / Luftmodstandsventilator. Systemet til et enkelt hus er omkring 150-250 Pa. Ifølge grafen for afhængigheden af ​​ydeevne og modstand, vælger en specialist i ventilation den enhed, der passer dig.

3. Hvad er apparatets maksimale strømforbrug? / Du kan beregne, hvor meget det vil koste sin drift om vinteren med maksimal ydeevne. Hver fabrikant beregner energiforbruget af sine apparater ved en ekstern temperatur på -23 o C og i et rum +18 o C ved maksimal, medium og minimum blæserhastighed.

4. Hvad er effektiviteten af ​​enhedens varmeveksler? Jo højere jo bedre. Effektivitet afhænger af forskellen i temperatur, produktivitet, relativ luftfugtighed. Deklareret effektivitet af varmevekslere ved maksimal blæserhastighed, med luftfugtighed 50%, temperaturforskel på udstødt / udtaget luft 40 o C (-20 / + 20 o C). Effektiviteten af ​​de forskellige enheder og de varmevekslere, der anvendes i dem, er ikke ens, fx:

 • Effektiviteten af ​​pladetype aluminium varmeveksler er 60%, og recuperatoren med denne varmeveksler er kun 40%. Årsagen til dette er antifrysningscyklusen (5-10 min / time), hvor effektiviteten af ​​recuperatoren er 0%, og hvis effektivitetsfaktorerne tilsættes i forhold til tiden, opnås endnu mindre effektivitet. Nogle producenter løser problemet med at fryser varmeveksleren ved at opvarme luften til en temperatur, der ikke er farlig for frysning, hvilket øger energikostnaderne og reducerer effektiviteten på grund af den lille temperaturforskel.
 • Effektiviteten af ​​en recuperator med en pladevarmeveksler lavet af specialpapir er næsten det samme som for en varmeveksler separat, Varmeveksleren fryser sjældent, med høj luftfugtighed i ekstreme tilfælde. Da afrimningsprocessen sjældent anvendes, forekommer det ofte ikke i vintersæsonen.
 • Effektiviteten af ​​recuperatoren med en dobbeltpladevarmeveksler lavet af specialpapir er næsten det samme som for varmeveksleren separat. Varmeveksleren fryser ikke på grund af det faktum, at der er en neutral zone mellem varmevekslerne, der er ingen punkter med ekstrem temperaturforskel (-23 / +18 o C), også på grund af fugtens genopretning og det øgede varmeudvekslingsområde.
 • Effektiviteten af ​​en roterende varmeveksler svarer kun til varmevekslerens effektivitet, hvis rotorhastigheden justeres automatisk, afhængigt af temperaturen i gaden og temperaturen på den indgående luft.
 • Effektiviteten af ​​nogle enheder når 92%, men den erklærede højere effektivitet er simpelthen usand.

5. Hvad er garantiperioden? Jo længere det er, jo bedre og sikrere produktet. Det sker, at producenten leverer en differentiel garantiperiode for de enkelte dele af enheden (for tilfældet, til fans, til varmevekslere mv.), Men erklærer den længste. Det er nødvendigt at være opmærksom på dette.

6. Hvad er prisen? / Det skal bemærkes, om prisen for hele kittet er angivet, om der er brug for ekstra komponenter (kontrolpanel, sensorer osv.). Prisen direkte fra producenten er ikke nødvendigvis den laveste. Repræsentanter for producenten, der køber i store mængder, modtager store rabatter. Derfor kan prisen på en repræsentant være lavere end producentens pris. Hvis producentens repræsentant er en virksomhed, der monterer ventilen. systemet er rabatten endnu større, fordi den leveres sammen med luftkanalsystemet og installationen.

Hvad er en air recuperator til ventilation af et privat hus og lejlighed?

Effektiviteten af ​​det enkelte varmesystem i et privat hus kan øges væsentligt, hvis den korrekte måde er at anvende en temmelig høj (op til 300 ° C) temperatur på røggassen, der frigives under forbrændingen af ​​enhver form for brændsel.

Dette er målet forfulgt af recuperation (fra det latinske ord recuperatio). Dette udtryk refererer til bevarelse, retur af en del af varmeenergien, som allerede er brugt til forbrænding af gas, kul, pellets mv.

Rekreation er meget udbredt inden for ingeniørvidenskab: i metallurgisk industri, i varmeovne, på den primære elektriske transport. Det er lige så nyttigt at anvende det i hverdagen. Så hvad er en recuperator - en knude i praksis øger effektiviteten af ​​varmeudstyr i et privat hus?

Lidt om princippet om varmegenvinding

For at forbrænde brændstof er der brug for ren luft: dens ulempe, og - især i den kolde årstid - lave starttemperaturer øger brændstofforbruget betydeligt, hvilket er nødvendigt for dets bæredygtige forbrænding. Hvis det er arrangeret således, at strømmen af ​​indgående luft- og udstødningsgasser opdeler væggen fra et materiale med god termisk ledningsevne, vil en betydelig del af affaldsvarmen give sin varmeenergi til den medførte luft. Den beskrevne proces er genvinding af luft henholdsvis den enhed, der implementerer den, kaldes en recuperator.

Varmegenvindingen udføres i følgende rækkefølge. Kold ren luft (med faldende udetemperatur, genopretning sker mere intensivt) suges gennem ventilationshullerne i det private husets varmesystem og går ind i varmeveksleren, hvis hus kan være fremstillet af ethvert materiale, som har god termisk ledningsevne. I modsat retning (tæller eller tværs) bevæger røggasser fra kedlen eller ovnen langs en tilstødende kanal. Under overførslen tager vi op til 80% af varmeenergien fra den varme luft fra den varme luft i overensstemmelse med reglerne for varmeveksling, hvorefter den går til det private husets opvarmning. Varmeemitterende røggasser udledes til ydersiden.

I øvrigt, efter genopretning temperatur af forbrændingsprodukterne skal tildeles er ganske høj (80 ... 100 0 C), og derfor ikke muligt at genbruge dem, for eksempel til opvarmning af badet, garager og andre tilknyttede faciliteter af den private husholdning.

Recuperator i et privat hus er en luksus eller en nødvendighed

Genopretningen af ​​ren luft er en reguleret termofysisk proces. Intensiteten kan øges på grund af følgende faktorer:

 • anvendelse af materialer, der har en øget værdi af varmeoverførselskoefficienten (f.eks. varmebestandigt stål, mineral keramik);
 • stigning i overfladeareal af varmeveksling;
 • forlængelse af selve recuperatoren
 • en stigning i kvaliteten af ​​fremstillingen og installationen af ​​recuperatoren, hvor sugning af luft fra en del af recuperatoren til en anden ville blive udelukket.

Genopretning af luft i varmesystemet er strengt taget valgfri. Men, er under hensyntagen til de faktiske komponenter i varmebalance et privat hus, hvor op til 30% af varmen går ud af huset gennem de eksisterende revner og utætheder, og op til 15% af varmen frigives i røg indsamlingen indretning, som har en varmeveksler til en lejlighed vil give sine ejere til betydeligt spare på opvarmning. Da opvarmningssæsonen i vores lands forhold varer seks måneder og mere, er de økonomiske fordele indlysende.

Det er bedre, hvis air recuperatoren til ventilation af lejligheden er påtænkt, selv i fase af opførelsen af ​​et privat hus, når der udvikles et forsyningssystem og udstødningsventilation.

Da varmevekslerens dimensioner ikke bør interferere med varmesystemets funktion, placeres det normalt på loftet i huset. Der er recuperatoren en konventionel keramisk, stål eller mursten parallelepiped, udstyret med et passende antal røg- og luftrør. Den opvarmede luft strømmer derefter til varmeenheden, og udstødningen gennem deflektor udstødes udad.

Recuperatoren til huset øger ikke kun varmeapparatets effektivitet, men giver dig også mulighed for at regulere den relative luftfugtighed i alle rum. Dette skyldes, at genoprettelsen altid ledsages af en varmeveksling mellem forbrændingsgasserne og friskluften, og følgelig dannes fugt konstant på varmevekslerens vægge. Gennem porøse overflader kommunikeres det til frisk luft. Med den eksisterende opvarmning falder luftens fugtindhold ikke inde i lokalerne, hvilket har en gunstig indvirkning på de klimaparametre og hyresgivers sundhed, tilstanden af ​​indendørs planter mv.

Industrielle design af recuperatorer er mere kompakte og tillader derfor deres installation i andre tekniske rum i huset / lejligheden.

Opførelse af husholdnings rekuperatorer

Luftrekuperatoren til en lejlighed og / eller et hus er en ukompliceret konstruktiv, men meget ansvarlig enhed af ventilationssystemet, og derfor er der fremlagt en række obligatoriske forbrugerkrav:

 • kompakthed;
 • sikkerhed på arbejdspladsen
 • varmebestandighed;
 • bekvemmelighed ved installation, rutinemæssig vedligeholdelse og reparation.
 • stabilitet i funktion.

De serieproducerede luftrekuperatorer til ventilation er opdelt i følgende typer:

 • stålrotortype, hvor varmeoverførslen sker på grund af den kontinuerlige rotation af aluminiumrotoren, der er anbragt inde i huset. Rotationshastigheden (og dermed intensiteten af ​​genopretning) kan styres ved at ændre hastigheden af ​​en sådan rotation.
 • stålplade type, med en varmeveksler, der bruger udskiftelige kassetter af cellulose: dette giver kontrol over fugtighedsindekserne i lokalerne.
 • fra ildfaste klodser (eller keramik): med øget dimensionalitet er de karakteriseret ved høj stabilitet af varmevekslingsprocessen og er derfor velegnede til brug ved høj røggastemperaturer.
 • stålrørformet: de er meget besværlige, men de fungerer godt under betingelser for komplekse forsyningssystemer og udstødningsventilation af to- og tre-etagers private huse.

Recuperator - både til ventilationssystemet i et privat hus og til opvarmning af luft - kan laves med egne hænder. Den nemmeste måde at gøre pladevarmeveksleren, mens, når materialet anvendes aluminiumplader (chimney gasser ved temperaturer op til 300 0 C) eller stålkvaliteter 12KhM 15MH eller hvis varmemodstand er 550 ... 600 0 C. For murværk mursten Chamotte under anvendelse rekuperatorer.

Air recuperator: Enheden og princippet om drift, sorter og selvfremstilling

I denne artikel overveje:

Hvad er opsving? Oversætter bogstaveligt fra latin, recuperatio - det modsatte af at få noget. Med hensyn til luft indebærer dette koncept, at varmeenergien tilbageføres med luft gennem ventilationssystemet. Det handler om denne enhed, for at hjælpe ventilere og køle lokalerne, vil vi diskutere i denne artikel, som sammen med stroisovety.org websted besvare spørgsmålet: hvad er den luft varmeveksler, hvordan det fungerer, hvilke typer der er på enheden, og hvordan man kan gøre dig selv .

Air recuperator til private hus kredsløb

Principen for air recuperator og dens effektivitet

I sin kerne, luften varmeveksler til det private hjem er intet mere end en varmeveksler, hvor luften kommer ud af rummet giver off en stor del af sin varme til det indkommende fra gaden - det varmer det, forhindrer på denne måde køling af lokaler.

Room air recuperators

En sådan anordning er simpelt anbragt - for at forstå dets funktionsprincip kan man forestille sig et firkantet rør, gennem hvilket luften forlader rummet går langs den, og den indkommende luft er på tværs. Samtidig blandes begge strømme ikke på grund af specielle varmeledende plader. Ca. så og den moderne recuperator til luft, hvor en strøm giver varme til en anden, er arrangeret. Effektiviteten af ​​denne enhed er ret høj. Jeg vil give tallene - hvis luftstrømmen fra værelset har en temperatur på 21˚C, og i gaden er frost -10˚C, så vil efterluftningen have en temperatur fra +2 til + 6˚C efter recuperatoren. Kan du forestille dig, hvor meget energi der kan gemmes med denne enhed? Meget! Fakturaer for betaling af energibærere vil falde flere gange.

Princip for drift af luft recuperator kredsløb

Typer af air recuperators og hvordan de adskiller sig fra hinanden

Der er ikke så mange typer recuperators. Der er kun fire hovedtyper, der er mest udbredte.

 1. Platteformede luftrekuperatorer. Dette er den mest almindelige type af sådanne enheder, som både er billigt og effektivt. Deres effektivitet er fra 40 til 65%. Sådanne enheder er anbragt ganske enkelt og har ingen gnidende bevægelige dele i deres konstruktion. Og det er først og fremmest pålidelighed - de bryder næsten ikke ned. Derudover forbruges rumluftkondensatorer af pladetypen ingen energi - de arbejder uden brug. Ulemperne ved lamellære indretninger omfatter dets frysning i vintersæsonen og manglende evne til at udføre fugtudveksling.
 2. Rotary air recuperators. Denne type varmeveksler til sin drift kræver elektrisk energi - dens elektronik, afhængigt af temperaturforskellen i og uden for rummet, opfanger det optimale antal omdrejninger af rotoren, således at der ikke er nogen frysning af indretningen i vinteren. Princippet for dets drift er baseret på rotation af varmeveksleren, gennem hvilken gadeluften passerer i strømmen af ​​udgående varmluft. Det er takket være denne rotation, at effektiviteten af ​​roterende recuperatorer kan nå 87%. Desuden giver denne enhed dig mulighed for delvist at returnere fugt tilbage til rummet uden at overdrive luften. Og ved at regulere omdrejningshastigheden af ​​varmeveksleren er det muligt at ændre hastigheden af ​​varmeoverførslen.

Air recuperator foto

Det er alt sammen, vi kan sige, at vi sorterede ud af typen af ​​rekuperatorer, nu er det tid til at blive bekendt med muligheden for selvproduktion af denne enhed til et hus eller lejlighed.

Air recuperator til lejlighed og hus foto

Hvordan laver man selv en air recuperator: instruktioner

Fremstillede luftrekuperatorer med egne hænder er ikke så vanskelige, som det kan forekomme ved første øjekast - for at gøre det klart, vil vi skitsere hele produktionsteknologien.

 1. Vi laver varmeveksleren. For at gøre dette køber vi plader galvaniseret metal, plastikstrimler 2 cm brede og 4 mm tykke, og også fire plastflanger. Metalet skæres af de samme rektangulære plader 300 ved 300 mm, plaststrimmerne skæres i samme størrelse. Herefter kan du begynde at samle varmeveksleren. På det første ark limes plaststrimlerne (flade) på begge sider med en neutral silikone, hvorefter det næste ark limes på disse strimler. På den er limplader limet på den anden side af pladen - hvis du først limer dem til venstre og til højre, så skal den anden limes fast foran og bagved. Igen limer vi metalpladen. Se hvad der skete. Skal komme ud så - hvis der ses mellem det første og andet metalhul, så skal det ikke ses mellem andet og tredje. Tanken er, at den udgående luftstrøm passerer gennem et hulrum og går ind gennem den anden på tværs af den udgående luftstrøm. På denne måde limer vi varmeveksleren, indtil den når en højde på 150 mm.
 2. Når hele strukturen er tør og bliver til et komplet produkt, med sine fire sider, hvor skal passere luften, lim flange, og det resterende rum, som ikke kommer under flangen forsegling neutral silikone.
 3. Vi sætter den resulterende varmeveksler i et præfabrikeret hus - det kan fremstilles af ethvert egnet materiale (krydsfiner, spånplade, OSB).

Sådan laver du en air recuperator med dine egne hænder

Den færdige recuperator er forbundet med forsyningssystemet og udstødningsventilen. Hvad og hvor du forbinder er ikke vigtigt, det vigtigste er at observere input og output af luftstrømme.

Her, i princippet, og hele luften recuperator plade type handling. Tja, i konklusion, et par tip, der vil hjælpe med at slippe af med nogle problemer i processen med at bruge denne enhed. For det første bedre isolere rekuperator boliger - for eksempel for at indsætte det inde varmereflekterende skærm eller et polyurethanskum laminat til et substrat (som det vil have mindre fryse om vinteren). For det andet varmeveksleren til afrimning og fjerne rim fra pladerne er bedre at gøre omløbsledningen på tilgangen og periodisk tilførsel af frisk luft ind i lokalet derigennem. I en sådan situation vil en varm udgående strøm smelte isen.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

− 4 = 2