Dimensioner kabelkanaler til elektriske ledninger

Kabelkanaler til elektriske ledninger - typer, typer og størrelser

Åben ledningsføring er almindelig nok, især i et træhus. Dens største fordel er fri adgang til ledninger. Men alle ved, at det grundlæggende krav til elektriske ledninger er dets sikre drift. Tilføj her og et æstetisk udseende, som også er en vigtig faktor i øjeblikket. Derfor er den moderne tilgang til åbne ledninger installation af specielle fastgørelsesanordninger, der kaldes kabelkanaler. Så i denne artikel vil vi demontere kabelkanalerne til elektriske ledninger - typer, typer og størrelser.

Hovedformålet med kabelkanaler er at beskytte elektriske ledninger og kabler mod mekanisk indblanding. Alle andre funktioner er valgfrie. Hvis vi taler om en slags klassificering af disse enheder, så kan de betingelsesmæssigt opdeles i to hovedgrupper:

 1. Stive kabelkanaler. Ved design, denne boks af flere typer: åben, med et låg, der nemt kan fjernes, skørt.
 2. Fleksibel - der er også flere stillinger: i form af rør, snit, kædeformet.

Hvad angår de materialer, hvorfra kabelkanaler er lavet, stilles der visse krav til dem: høj styrke, det skal være ubrændbart materiale, det ville være rart, hvis det var en elektrisk isolator. Sandt nok er det sidste kriterium ikke grundlæggende, fordi mange arter er lavet af metaller. For eksempel fra galvaniseret jern eller aluminium. Men mere populært i dag er plastikprodukter, der hovedsageligt fremstilles af polyvinylchlorid (PVC), hvor hærdere tilsættes for at øge produktets styrke.

Lad os se på alle typer særskilt og bestemme, hvilken kanal der er behov for for disse eller andre bygninger.

Som nævnt ovenfor er de stive kabelkanaler en plast- eller metalkasse. Variety i denne gruppe er ikke meget stor. Producenter tilbyder enten åbne kasser uden dæk, som har monteringshuller (på kassens vægge og på bunden) eller lukket med blinde dæk (uden huller). Der er også en tredje variant kombineret, det vil sige uden omslag og uden åbninger.

OBS venligst! Perforerede enheder (med huller) - dette er praktisk talt en kasse med ventilation. Og alle ved at ved normal ensartede temperaturer er kablets elektriske ledningsevne bedre.

Men når du vælger en type, skal du overveje, hvor kabelkanalerne vil blive installeret. For eksempel, hvis du er ledningsføring i et rammehus, så er det bedre at bruge metalkanaler til en åben type elektriske ledninger. De er normalt monteret i skillevægge, hængende eller hængende lofter og endda i hævede gulve. Dette er berettiget af bekvemmelighed ved fastgørelse. Kanalen er simpelthen skruet på understøtningsstrukturen med selvdrejende skruer, og kabler til elektrisk ledning er lagt i den, som fastgøres til kanalen med plastikklip.

Lukkede kanaler til elektrisk ledningsføring i en lejlighed eller hus er normalt installeret på vægge eller loft. De er fastgjort til understøttende strukturer med de samme skruer gennem monteringshullerne. Det skal bemærkes, at producenterne af kasser tilbyder både rene hvide enheder og farve dem. Farven påvirker ikke prisen på produktet. Markedet har i dag kabelkanaler med et mønster, der anvendes med fotoprintmetoden. Men denne type er dyrere end normalt, fordi et sådant produkt allerede betragtes som et designelement.

Hvad angår størrelserne, så er der standard eller brede kasser. Sidstnævnte bruges til multi-wire installation. Sådanne kanaler er adskilt af partitioner, dette sker med et enkelt formål - at hver sløjfe ikke er i kontakt med naboerne.

Og et par flere stillinger:

 • De mest elegante er kabelkanalerne, der er lavet af aluminium. Især i dag er tilpasningerne fra italienske og tyske virksomheder populære. Disse kasser er suppleret med et låg, hvis yderside efterligner ethvert materiale, fx træ.
 • Dimensioner på kabelkanalerne på siderne: Minimum - 0.7x1.0 cm, maksimum - 6x10 cm. Den første bruges normalt til ledningsføring i lejligheden eller alarmhuset, den anden er installeret under tykke ledninger og kabler. Tykkelsen af ​​væggen kan være anderledes: 0,7 mm til minicans, 1,3 for medium type (bredde 0,2-0,4 cm), 2,4 mm til trunking (bredde 0,6-1, 0 cm).
 • Alle kabelkanaler er færdige med formede produkter: bøjninger, tees, kryds, loddebokse, ydre og indvendige hjørner. Alle disse elementer er forsynet med låg af langstrakt type, så deres kanter dækker en del af æskerne, hvilket gør installationen næsten forenet.

Fleksible kabelkanaler optrådte ikke umiddelbart på markedet. Deres udseende er dikteret af arkitektoniske uregelmæssigheder i bygningsmuren. For eksempel, hvis der på væggen er noget dråbe i flyet, der overstiger størrelsen på 2 mm, vil den sædvanlige boks nøjagtigt gentage den. Og det er ærligt talt ikke altid smukt.

Selvfølgelig kan nogle gynger være gemt ved hjælp af udjævning af væggene, men hvad man skal gøre i træhuse, hvor traditionelle måder til udjævning ikke anvendes. Det er her de fleksible kabelkanaler hjælper.

Hvad tilbyder producenterne i denne kategori i dag?

 • Tubular, som hovedsagelig bruges til at flytte til dørens plan.
 • Støbt plast af blød type.
 • Gummi.
 • Spor eller som de kaldes, fleksible kæder.

Fleksibel kabelkanal

Spor er sektionelle kanaler, der kan bøjes langs hele længden. Bøjningsretningen er kun op og ned. Afsnittene er forbundet med hinanden ved hængsler, et låg er nødvendigvis afsluttet med denne kanal. Men mellem sektionerne er der et hul, derfor kaldes sådanne produkter semi-lukket.

Lad os sige det blidt, fleksible kabelkanaler er dyre i forhold til stive. Sagen er, at deres produktion er ret kompleks, så denne art anvendes oftest i produktion ved tilslutning af maskiner og udstyr. I privat boligbyggeri kan de bruges, hvis du forbinder små maskiner, som husets ejer bruger til huslige behov. For eksempel en slibemaskine eller boremaskine. Sporens bredde: 2-23,4 cm.

Den rørformede kanal er en metalstrimmel, der er viklet ind i en spiral. Dens største fordel er uendelig bøjning, ikke på bekostning af kvalitet og levetid. Men tag i betragtning det øjeblik, at røret bliver nødt til at lægge et fleksibelt kabel til ledninger. Denne type bruges normalt til at forbinde elektriske låse på dørene.

Kanaler af blød plast eller gummi - det er en ret alvorlig beskyttelse mod enhver form for skade. Disse enheder har trods alt en meget tyk mur. De bruges normalt i vådrum med forbehold om, at de ikke er installeret i dampbadet.

Funktioner i installationsprocessen

For at forstå, hvordan du kan rette kabelkanalen til ledninger i en lejlighed eller et hus, skal du gøre dig bekendt med nogle af nuancerne i selve processen.

 • Hård type installeres kun på jævne og færdige overflader.
 • Hvis skillevæggen er lavet af gipsplader, skal kanalen være fastgjort til den med små selvskærende skruer på 15 mm længde med et fladt hoved.
 • Det er nødvendigt at starte installationen ikke fra en hætte, men fra en stikkontakt eller en armatur.
 • Afstanden mellem monteringshullerne er 30-50 cm.
 • Docking områder bør udføres med et lille hul på 1,5-2,0 mm. Dette er i tilfælde af termisk ekspansion.
 • Til trimning kan du bruge en hacksav til metalkasser og en skarp kniv til plastik eller gummi.
 • Hvis væggene er foret lidt, skal boksen installeres med en lille slap, så at sige uden at strække.

Processen med installation af kasser er ikke særlig kompliceret. Men hvis du ikke er sikker på dig selv, er det bedre at ringe til en elektriker.

Beskrivelse af typer og typer af kabelkanaler

Åben ledningsføring skal til enhver tid være tilgængelig. Men denne "åbenhed" skal være sikker for ledninger og æstetiske udseende.

Derfor lægges ledningerne i specielle fastgørelseskonstruktioner, som igen er fastgjort til overfladerne af vægge, loft og lige bevægelige døre.

Forskellige fastgørelseselementer er forenet med navnet "kabelkanaler". Den fælles funktion for alle konstruktioner er beskyttelse af ledninger mod mekanisk skade.

Generelle oplysninger om kabelkanaler

Kabelledninger til elektriske ledninger er betinget opdelt i følgende typer og typer:

 • Fleksibel: kædeformet, tværsnit, rørformet;
 • stiv: åbne kasser, kasser med et øverste aftageligt låg, hule fodplader.

Materialer til kabelkanaler skal opfylde flere krav: høj styrke, elasticitet, ubrændbarhed. Et ekstra plus, hvis materialet er elektrisk isolerende.

Derfor anvendes metalkabler (galvaniseret jern, aluminium) og ikke-brændbart plastik (PVC med tilsætningsstoffer - hærdere) til at fremstille kabelkanalerne.

Kabinetkanal er en lige kasse af metal eller plast.

Følgende typer stive kabelkanaler til elektriske ledninger fremstilles:

 • en kasse med huller i væggene og bunden uden topdæksel;
 • en kasse med blinde vægge og bund, uden topdæksel;
 • en kasse med et aftageligt snap-in låg og blinde vægge.

Metallkabelkanaler (uden låg) anvendes ved montering af skjulte indvendige rammekonstruktioner af elektriske ledninger: i loftslofter, indvendige skillevægge, hævede gulve.

Komfort af sådanne kasser i enkeltheden af ​​fastgørelsen: Kabelkanalen skrues til støttekonstruktionerne med skruer, ledningerne lægges inde i kassen og fastgøres med plastikklip.

I kasser med profilerede slidser er køling af ledninger mere jævnt, hvilket har en positiv effekt på den elektriske ledningsevne.

Lukkeskabe er designet til montering på væg og loft. Producenter af elektriske beslag bruger selvslukkende plast PVC (PVC) til produktion af kabelkanaler til elektrisk ledning.

Ren PVC er meget fleksibel, men forskellige mineralske tilsætningsstoffer (gips, marmor) gør det svært. Plast holder perfekt maling og falmer ikke i årevis.

Farvekabelkanaler til ledninger er næsten de samme som hvide. Men der var teknologier til at anvende billeder til plast med "fotoprint" -metoden. Abstrakte tegninger er dyrere, da de er "designer novelties".

Bredkabelkanaler kan have flere indvendige vægge til individuelle linjer.

Aluminiumskabelkanaler ser elegant ud på vægge og på bekostning. Sådanne italienske og tyske lækkerier er ikke billigere end den mest eksklusive "fotoprint". Metal kasser har et plus, som er blottet for plastisolering fra elektromagnetisk interferens og interferens.

En særskilt type kasseformede kabelkanaler er en hul plastplank. Kassen under ledningerne er fastgjort til væggen, og låget (samtidig som den dekorative del "sokkel") fastgøres og lukker leddet af gulvet og væggen. Skørtbrættet er meget forskelligt, herunder "under træet" (støbning efterligner træmønsteret).

Kassen er færdig med forbindelsens elementer: Overgange fra brede kabelkanaler til smalle, 90-graders sving, tees, kryds, hjørner (indenfor og udenfor), kasser.

Elementerne er forsynet med låg og er forbundet med "længdemålere", så de ser ud til at være en enkelt helhed.

Behovet for fleksibel beskyttelse af elektriske ledninger er dikteret af funktionerne i "relief" af væggene i huset og udhusene. Hvis der er ujævnheder på væggen (søm, samling af plader, dråber), hvis højde overstiger 2 mm, overvej at kabelkanalen vil vise det "i al sin herlighed".

I boligkvarterer kan du og selv beherske væggene, men i træhuse kan sådan en "luksus" være for dyr. Det er i sådanne tilfælde, at der skabes fleksible kabelkanaler til ledninger.

Søjle - bånd fundament med dine egne hænder. Læs om dette i vores artikel.

Typer af fleksible kabelkanaler:

 • "Fleksible kæder" (eller "spor") er tværsnitsstrukturer, som kan bøjes langs hele længden i et plan (op og ned). Hvert element i "kæden" er forbundet med tilgrænsende links ved hjælp af en hængslet kobling og har et snap-on cover. Mellem forbindelserne er der små huller, så kabelkanalerne kaldes "semi-closed".
 • rørformet: fleksibel kabelkanal for at gå til døren;
 • støbt af blød plast eller kunstig gummi.

"Fleksible kæder" er vanskelige at fremstille, så deres omkostninger er høje nok. Bruges i produktion til at forbinde maskiner. Ejeren af ​​en privat gård kan bruge en sådan kabelkanal til at beskytte kablet til en boremaskine eller slibemaskine ("Emery"). Eller i garagen. Bredden af ​​de "fleksible kæder" er fra 2 til 23,4 cm.

Fleksibel kabelkanal til døren består af en fleksibel metalslange og to fastgørelsesanordninger (fastgjort til væg og døre). "Fleksibel rustning" kan bøjes utallige gange, men forudsat at der indenfor er fleksible ledninger (tråde af fintråd).

Typisk bruges disse overgange til at drive elektriske låse og sensorer.

Kabelkanaler, støbt af gummi eller blød plast, kan kaldes "beskyttelse mod alle former for skade." Tilstrækkeligt tykke vægge kan forhindre fugt i at komme ind. I et privat hus kan en støbt kabelkanal beskytte badets elektriske ledninger (undtagen dampbadet).

Dimensionerne af de kablede kabelkanaler til ledninger varierer fra 0,7x1 cm (til signalledninger) til 6x10 cm (til kabler og tykke ledninger). Tykkelse af væggene: minikanal - 0,7 mm, medium (20-40 mm) - 1,3 mm, hoved (60-100 mm) - 2,4 mm.

Standardstørrelser og billeder vises i nedenstående tabel:

Normalt produceres kabelkanalen i længder på 2 meter. Det anbefales at købe materiale med en margin på 10% til bøjning af komplekse områder, utilsigtet skade.

Beregn minimale størrelse på kabelkanalen, idet antallet og tværsnittet af ledningerne vil hjælpe nedenstående tabel:

Stive kabelkanaler er fastgjort til de foret og trimmet vægge. Hvis væggene er dækket af gipsfiberplader, anvendes små skruer - selvudtagsskruer (1,5 cm) med fladt hoved anvendes til montering.

Kassen begynder at blive fastgjort fra fastgørelsesstedet til stikkontakten eller armaturet (kanalens kanal er forbundet med kassen med minimumspalten). Afstanden mellem fastgørelsespunkterne er 0,3-0,5 meter. Enderne af boksene er forbundet med et lille hul (1,5-2 mm), så når temperaturen i rummet stiger, når plasten udvides, er strukturen ikke brudt.

Plastik er blød nok og er godt savet af en fintandet sav. Mini-kanaler kan skæres med en skarp kniv.

Til de plasterede vægge fastgøres kabelkanalerne med små dowel-negle (2,5-3,5 cm). Hullerne til dowel-neglene bliver boret med en perforator efter 0,4-0,5 meter.

Vægge kan have overfladefejl (bølger), så under installationen er det nødvendigt at fastgøre kassen "uden spænding" med lille frihed.

En nyttig video om, hvordan du vælger og installerer en kabelkanal.

Hvad er kabelkanalerne?

Så det første, jeg gerne vil henlede opmærksomheden på, er forskellen i design af kabelkanaler. Til dato har de bedste producenter af elektriske produkter (for eksempel Legrand, IEK eller DCS) i deres sortiment følgende typer af plastkasser til elektriske ledninger:

 1. Mini kabelkanaler (den mindste). De bruges hovedsagelig til at lægge fjernsyn, telefon og computer ledninger. På grund af deres kompakte størrelse forstyrrer de stort set ikke indretningen af ​​rummet.
 2. Gulvet. Meget praktisk, fordi takket være sin ovale form vil det ikke forstyrre bevægelsen. Hvad angår designen, kan du se, hvad de er i billedet nedenfor.
 3. Brystværnet. Den mest populære type kasse, som oftest bruges i boliger, kontorer og administrative bygninger. Visuelt viser udseendet af parapet-kabelkanalserien "Primer" på billedet nedenfor. Meget ofte kaldes også produkter af denne type som trunk linjer og bruges til at skjule ledninger fra klimaanlægget eller enhver anden teknik
 4. Perforeret. På grund af deres konstruktion er sådanne kasser af lavere vægt og derfor koster. Fordelen ved produkterne kan også betragtes som en enklere fastgørelse af kabelkanalen.
 5. Skirting boards. Ofte bruges i huse og lejligheder, tk. Skjul kablet helt i en speciel kanal med elektrisk nederdel.
 6. Fleksibel. På grund af sin perforerede form kan det bruges til at fastgøre kablet på ujævne overflader. Formen kan være rund eller rektangulær.
 7. Corner. Denne type kabelkanaler anbefales at anvendes til fastgørelse af elektriske ledninger under loftet.
 8. Gennemsigtig. Fremragende bevist sig selv, når der oprettes en baggrundsbelysning LED-strimmel. På grund af den absolutte gennemsigtighed og kompakte størrelse med disse kabelkanaler, kan du nemt rette LED-båndet på loftet, væggene eller endda bunden af ​​bilen, hvilket tydeligt fremgår af billedet nedenfor.
 9. Wire. Den billigste form for kabelbakker og samtidig det mest bekvemme med hensyn til rengøring. På kasser af ståltråd er der næsten ikke noget støv, hvilket gør dem meget praktiske, hvis du skal ledes i et lager eller et teknisk rum. Et andet plus af trådbakker - de er godt ventilerede, hvilket gør kabellinjen varmere op mindre.
 10. Stair. Bruges til at lægge tunge kabler, fordi har et forbedret design.

Disse er alle de mest populære typer af kabelkanaler, der kan bruges i boliger, administrative og produktionsbygninger. Med hensyn til fremstillingsmaterialer kan æskene være fremstillet af ubrændbar PVC-plast, aluminium, glas og rustfrit stål. Sidstnævnte, metallisk, har et groft udseende, så i boligkvarterer er praktisk taget ikke brugt. Mere detaljeret, se hvad bakkerne er, og hvordan man samler dem, kan du i videoen nedenfor.

Med kabelkanalens dimensioner er alt meget enklere. Du kan se sortimentet af tværsnit i nedenstående tabel:

Det skal bemærkes, at nogle producenter kan have andre størrelser af kabelkanaler, for eksempel 80 * 45 mm. De mest populære er 12 * 12 (til lægning af kommunikationskabler), 40 * 40 og 100 * 60 mm. Ved hjørnebakkerne er den mest praktiske sektion 40 * 40 mm.

Nå, det sidste jeg ønskede at tale om er farven på kabelkanalerne. Til dato kan du bestille enhver passende farve til de indvendige farvebokse. Meget populært er kabelkanalerne under træet, som anbefales at bruge ved montering af elektriske ledninger i et træhus eller bad. Disse farver kan tælles mere end et dusin, fra standard (eg, fyr, bøg) og efterbehandling, som rød kirsebær, valnød eller nordlig eg. I kontorer og administrative bygninger anvendes klassiske hvide PVC-kanaler oftest. For huset kan du også vælge farvede bakker - for eksempel blå.

Det var alt, hvad jeg ønskede at fortælle om typer og størrelser af kabelkanalerne. Vi håber, at oplysningerne var nyttige, tilgængelige og hjalp dig med at vælge den rigtige kabelkasse!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

+ 88 = 96