Pandanus

Pandanus: pleje hjemme, beskrivelse, foto

Pandanus, hvis foto er kendt for mange blomsterhandlere, er en tropisk indbygger. I naturen findes den i Madagaskar, i Vietnam og i andre tropiske zoner på den østlige halvkugle.

Anlægget har lange og smalle blade. Som regel er de kun grønne eller har hvide striber. Bladene vokser i en spiral, og i flere rækker, så det andet navn på denne plante er en skruepalme eller fyr. Men få ved, at pandanus ikke har noget at gøre med disse planter. Dette er en helt anden repræsentant for floraen. Ofte er pandanuset, hvis billede ligner dracenuset, forvirret med sidstnævnte. Og det er ikke overraskende, fordi de er meget ens.

Sådan en smuk tropisk plante som pandanus, hjemlig pleje, som er simpel nok, kan endda vokse en blomstrende blomsterhandler. Imidlertid tror mange, at det ikke er værd at holde i lejligheden. Og det er korrekt. Det faktum at planten meget hurtigt vokser op til en meget imponerende størrelse, og hvis rummet ikke er bredt eller ikke har højt til loftet, begynder ejerne at have problemer. Alligevel kan mange blomsterhandlere i lejligheden i dag stadig møde en ung pandanus.

Hvis rummets dimensioner stadig giver dig mulighed for at dyrke dette skruede hus derhjemme, så kan det dekorere ethvert interiør. Hertil kommer, at i pleje af anlægget er meget uerfarne.

En spiralformet palme (pandanus) refererer til en familie af pandaner. Planten vokser godt i varme rum. Sommertemperaturen skal være mindst 20, og vintertemperaturen må ikke være mindre end 16 grader varme. På samme måde som mange indenlandske blomster, kan pandanus ikke lide udkast, selv om vinteren har han brug for lidt lufting.

Lyset skal være lyst og spredt. Farlig for sollys på pandanus. Bladene kan hurtigt brænde i dette tilfælde. Den optimale mulighed for at placere puljen er øst- eller vestvinduet, men ikke nord, hvor det mangler lys. I efteråret og vintermånederne har pandanus, hjemmepleje efter som kræver visse viden, elsker kunstig belysning. For at gøre dette installerer erfarne blomsterproducenter en pære om en meter væk fra anlægget og lader den tændes i seks til otte timer om dagen. Det anbefales ikke at tage en spiralformet palme ud på gaden. Potter stående på vindueskarmen skal drejes med jævne mellemrum, så udviklingen er jævn.

Hver anden uge skal pandanus sprøjtes, selvom eksperter siger, at det tåler den tørre luft omkring sig selv. Ikke dårligt føles planten, hvis du regelmæssigt tørre sine blade med en fugtig klud, rydder støvet. Det er nødvendigt at undgå ophobning af vand i bihulerne, ellers kan forfald begynde. Og for at forhindre tørring af mange luftrødder af planten, er det bedre at dække dem med fugtet mos.

Vanding skal være moderat: det vil være optimalt at bringe fugt i puljen om foråret eller sommeren hver anden dag. Begyndende i efteråret, bør du generelt skære det op til to gange om ugen. Til den næste vanding skal jorden tørre grundigt.

Mekanismen, hvormed pandanus er vandet, er interessant. Pleje hjemme indebærer rigelig vanding, men maksimalt efter 30 minutter fjernes alt overskydende vand, da stagnation er skadelig for denne spiralformede palme. Du kan ikke bruge en kold væske, det bedste er egnet til blødt, rumtemperaturvand ved stuetemperatur.

Pandanus har brug for nærende og lidt lerjord. Til ham kan du bruge færdige palmeblandinger. Substratet selv kan bestå af græs og blade, såvel som humus og sand, taget i lige store mængder. For gødningsplanter i forår og sommersæsoner er det bedre at bruge flydende gødning beregnet til dekorative og løvfældende sorter. Frekvensen er en gang om femten dage. I efteråret og vinteren skal tilførslen af ​​gødning reduceres til en måned.

Unge planter anbefales at blive transplanteret en gang om året. Men modne individer kræver denne procedure ca. hvert andet til tre år. Tegn på behovet for en transplantation er næsten fuldstændig jordet rod i en gryde. Pandanusens rødder er skrøbelige, luftige, så du skal gøre det for ikke at skade dem ved et uheld. Til dette skal planten overføres fra puljen til den anden, mens den ikke frigiver rødderne fra jorden.

Den nye krukke skal være en tredje dybere. En forudsætning er god dræning i bunden. Det er ikke nødvendigt at uddybe pandanus i en stor krukke, det er bedre at plante det på samme niveau som før. Og for at ikke beskadige hænderne under transplantationen, anbefaler eksperter at samle spiny blade i et bundt.

Hvis du har brug for at begrænse en lille vækst af planten, er det bedre at ikke røre det i flere år og lade det ligge i den samme krukke. Unge individer bør ikke straks sættes i et stort kar for at forhindre, at deres rodsystem falder som følge af mangel på jord. Forplantning af pandanus stiklinger og frø samt fordeling af busken.

Af skadedyr kan den spiralformede palme blive forbløffet med mælkeboller, skind og edderkoppemider. Hvis den første type skadedyr kommer ud af jordens vandløb, er sidstnævnte fra for tør luft eller utilstrækkelig jordfugtighed. Slap af med dem ved hjælp af specielle kemikalier.

Når pandanus på bladene viser tørre brune spidser, kan årsagen være for tør luft. Hvis planten "lives9raquo; På vinduet over batteriet skal det regelmæssigt fugtes og drysses. En anden grund til dette problem kan være mangel på gødning.

På grund af den lave belysning kan pandanusens blade miste deres farve, og de nye bliver små. På grund af lysets overabundance kan planten blive svag i farve.

For dem der kan lide at bryde sig om uhøjtidelige hurtigt voksende indenlandske "kæledyr" passer pandanus bedst. Med alderen antager planten gradvis formen af ​​en falsk palme. Det vokser flere dusin centimeter og har lange, buede, buede blade. Dens bagagerum er spiralformet. Årsagen ligger i de skruelignende blade, der er placeret på den. De fleste sorter af pandanus og kanten af ​​bladene, og deres mellemårer i bunden er dækket med stærke skarpe rygsøjler. Denne omstændighed bør tages i betragtning ved køb af en plante i et hus, hvor der er små børn eller kæledyr.

Pandanus, hvis blomst har en sød og duftende lugt, meget behagelig og lidt som en rose duft. Afhængigt af arten kan den vokse både i en meter og i tyve centimeter. Blade af store sorter er meget tunge og stærke. Små arter som regel vokser langsomt og har et bredt visir.

Pandanus - et palme med en frodig skrue

Pandanus (pandanus) er en meget effektiv plante af Pandan familien. Dens lyse krone består af mange lange, stikkende blade. De er arrangeret spiralt i forhold til den centrale akse, så blomsterkulturerne også henviser til "skruen palme" blomsten. Pandanus hjemland er de afrikanske troper, o.Madagaskar og Polynesiens skove. I vores land er pandanus dyrket som et husplante. For at lette pleje, kan pandanus anbefales til begyndere.

Pandanus - eviggrøn flerårig, i det naturlige miljø, det kan nå mere end 13 m i højden. Houseplant overstiger sjældent 3 meter højde. Tykke, tætte rødder går dybt ind i jorden. Det er bemærkelsesværdigt, at blomsten ikke kun har en underjordisk, men også et luftigt rhizoom.

Over jordens overflade er en glat kort kuffert, dækket af en lysebrun bark. Det er næsten helt skjult under de sessile blade. Toppen er dekoreret med en spredningskrone bestående af en række stroppelignende blade. De vokser langs stilken i en spiral. Blade i bunden passer tæt på hinanden. Bladet har en udtalt central vene og en lysegrøn farve. Længden af ​​pladen er 60-120 cm, og bredden er 3-8 cm. På siderne af pladen såvel som nedenunder er der korte, men meget skarpe rygsøjler på den centrale ven. De vokser i en vinkel, mod kanten af ​​arket.

I det naturlige miljø producerer pandaspandanus blomster hvert år. På et træ kan man finde blomsterblomster i form af et øre og en konuslignende blomster. Som følge af bestøvning dannes der store spiselige frugter, der ligner en afrundet ananas. De har en behagelig sødlig smag og indeholder små frø. Desværre er det næsten umuligt at opnå blomstring af et værelse pandan.

Slægten Pandanus har 600 plantearter, men de fleste af dem kan kun eksistere i det naturlige miljø. Blandt de indendørs prøver, der er mest populære, er følgende:

Pandanus Veitcha. Denne stedsegrønne plante har en kort trælignende bagagerum. Ned fra ham, som stilter, nedstammer lignificerede rødder. Indendørsprøver vokser langsomt, efter et årti i højden udgør de ikke mere end 1,5 m. Bladbladet passer godt i bunden og afviger i form af en ventilator. Længden af ​​bladpladen er 60-90 cm med en bredde på 5-8 cm. På den lyse grønne løv på siderne er der en kontrastfarve hvide strimmel. Bladets kanter er fyldt med lysebrune spines.

Pandanus er nyttigt. Houseplant er et spredt træ med en højde på op til 3 m. Den gamle bagagerum kan grene. Stålets top er kronet med en skruekrone fra hængende blade. Bladlængden er 100-130 cm, og bredden er 5-10 cm. Den mørkegrønne løv har serratmarginer og køl.

Pandanus Sandera. Hårde stroppelignende blade er 80 cm lange, deres bredde er 5 cm. Ved kanterne af det mørkegrønne blad er smalle gule bånd og brune spines.

Pandanus er skjult. En tæt busk op til 4 m i højden har en ramified stamme. Dens base er på dækket på grund af luftrødderne. Kronen har en pyramideform og består af hårde lige blade af en enkelt farve.

Ud over de vigtigste arter er der flere dekorative sorter, som giver dig mulighed for at vælge pandanus med det mest interessante udseende.

Nogle producenter er bange for at starte en pandanus hjemme. Årsagen til dette er urimelig overtro. De siger at med deres torner tiltrækker den negativ energi. Men selv tilbedere af åndelig praksis bekræfter ikke denne version.

I hjemmet er planten brugt som foderavl, samt til vævningskurve. Efter at have tygget et blad af en pandanus, bliver de lokale beboere slippe af med tandpine. Den eneste grund til bekymring er skarpe rygsøjler, så det anbefales ikke at placere håndfladen på et tilgængeligt sted for børn.

Pandanus blomst kan reproducere i frø og vegetative måder. Frøplantage er kun mulig i naturen, da frøene plantes med en del af papirmassen umiddelbart efter modningen af ​​frugten.

I hjemmet kan den nye plante fås fra laterale processer (børn) eller ved at dividere busken. I nærheden af ​​stammen mellem luftrødderne fremstår unge skud næsten hele tiden. De har deres egne rødder og et bladudløb. Når processen når en højde på 18-20 cm, er den pænt adskilt med en skarp kniv. Råede frøplanter i en fugtig sandede torvsjord. Efter 1-2 uger tilpasser planten sig og vil vokse.

Nogle arter af pandanus producerer ikke børn, så de formere sig ved at dele busken. Det er nødvendigt at afskære en del af bladstikkene med luftrødder. Placer skæret med stænkede kulkul og lufttørre i en dag. Ro i sand-torv jord med tilsætning af mos-sphagnum. Saplings skal dækkes og anbringes i et godt oplyst rum med en lufttemperatur på +24 ... + 28 ° C. Daglig teplichku luftes og fugter jorden. Rooting er afsluttet i 4-7 uger.

Reglerne for pleje af pandanus derhjemme er enkle. Selvom indholdet er langt fra det ideelle, ser planten godt ud og vokser i størrelse. Det vil dog ikke være særligt smukke og store blade. For at opnå en spredt krone skal du følge nogle få enkle regler.

Pandanus har brug for et langt lys og lyst lys, han kan nemt bære direkte sollys. Det ideelle sted vil være de østlige eller vestlige vindueskarme. Med en mangel på lys mister bladene deres elasticitet og begynder at falde stærkere, de lyse farver forsvinder i de forskellige former. Om vinteren, med en kort lysdag, bør du bruge en klar baggrundsbelysning i 6-8 timer.

Den optimale lufttemperatur for en voksen plante er +22 ... + 25 ° C. Køling under + 15 ° C er skadeligt for den. For sommeren er det tilrådeligt at tage Pandanus blomst til frisk luft, men der kræves beskyttelse mod stærke vindstød og kold luft. Palma behøver ikke kunstig sænkning af temperatur om vinteren.

Pandan er undemanding til luftens fugtighed. Det reagerer godt på tørring af blade fra støv og periodisk sprøjtning. Du bør omhyggeligt håndtere palmetræet for ikke at blive skadet af skarpe torner. Ved sprøjtning eller badning skal du sørge for, at fugt ikke hviler i bladets aksler, ellers vil rot udvikle sig.

Pandanus har brug for rigelig og hyppig vanding, men mellem vandingen skal jorden tørre ud halvvejs. Vand til vanding tages rent og lidt syrnet. Dens temperatur skal ligge i området + 25 ... + 30 ° C. Når temperaturen falder, reduceres vandingen. Orientering skal være på jorden.

I marts-oktober befrugtes planten med flydende mineralsammensætninger til løvfældende planter. Fodring sker to gange om måneden. De bør være fortyndet med vand for ikke at forbrænde rhizomet.

Palmpandanus kendetegnes ved sin fremragende immunitet mod sygdomme og parasitter. I sjældne tilfælde på planten kan du finde skorper eller insekter. Effektive insekticider hjælper hurtigt med at klare insekter (Aktara, Karbofos).

Det er svært at forestille sig den rette pleje af pandanus uden en regelmæssig transplantation. I hjemmet udføres det ikke ofte, da plantens luft- og undergrundsrødder er ret skrøbelige. Planten transplanteres, når rødderne er fuldstændigt vævet af en jordklods. Potten vælger dyb, nogle få inches bredere end den forrige. Drænlaget skal være ca. en tredjedel af kapaciteten. Jorden for pandanus skal være lys og have en lidt sur reaktion. Den består af:

Transplantation udføres ved omladning. Det er ikke nødvendigt at dybe palmen dybt. Luftrødder skal forblive på overfladen. Pas på at undgå at bryde dem.

Pandanus

Pandanus er en plante, der optrådte i et tropisk klima på øerne i Det Indiske Ocean. Under gunstige vejr og klimatiske forhold blomstrer planten usædvanligt smukt og giver fantastiske frugter. Desværre er det nødvendigt at nyde kun eviggrønne blade, når de vokser i forhold til lukket rum.

I naturen er denne treelike buske meget lig en palme. Lignende af disse planter i smalle aflange blade, som vokser som i en spiral. Derfor har planten et andet navn - en skruehåndflade.

Omsorg for et værelse pandanus er ret simpelt, ingen speciel viden er påkrævet. Om ønsket kan alle plante og dyrke et palme derhjemme.

Familien af ​​pandanus er ret talrige - omkring syv hundrede forskellige arter. Meget mange arter, der vokser i naturen, giver gode høst af frugter, der ligner ananas til smag.

En skruehåndflade er en stor plante, der kun kan passe i store høje værelser eller i en vinterhave. Men der er flere sorter, der er egnet til dyrkning i en lejlighed:

"Veitch" - Denne slags pandanus vokser i form af en busk med en kort trælignende bagagerum. I sjældne tilfælde nærmer planten højden på en og en halv meter. Tynd (ca. 6 centimeter) og lang (næsten 90 centimeter) lyse grønne blade vokser omkring bagagerummet i en spiral. Sydøstasien er fødestedet for denne sort.

"Nyttige" Dette er en lang række, der vokser op til 20 meter i højden i naturen. Rumpandanus af denne art kan nå et tre meter mærke.

Stive lige mørke grønne blade, som også vokser spiralformet, har rygsøjler med rød nuance ved kanterne. Bladernes bredde er ca. 10 centimeter, og gennemsnitslængden er næsten 15 centimeter.

"Sander" - Denne sort kan betragtes som underdimensioneret. I naturen foretrækker den at vokse i fugtig skovjord og tropisk klima. Det har mørke grønne blade af lille størrelse: kun 8 centimeter i længden og ca. 5 bredde. Ved bladets kanter er små rygsøjler, og i midten er der en langsgående gul strimmel.

Pleje og voksende pandanus derhjemme

Voksne skruepalme tager sædvanligvis meget plads i rummet, så det skal dyrkes i et rummeligt og højt rum. Både anlægget og indbyggerne i lejligheden bør ikke mærke ulejligheden.

Når du vælger et sted til denne indendørs blomst, skal du huske, at det er negativt påvirket af direkte sollys og mangel på lys. Ideel til vinduer mod vest eller øst. Belysning af pandanus skal være lys, men diffunderet.

I en sæson med en kort lysdag er det muligt at udføre kunstig belysning med en fluorescerende lampe og placere den om en meter fra anlægget. Yderligere belysning kan efterlades i mindst 6 timer. Det anbefales også at slå blomsterkrukken fra tid til anden med et palme. Dette vil hjælpe planten til at vokse og udvikle jævnt. Men at tage et værelse pandanus i naturen er ikke det værd.

Voks pandanus i et ret varmt rum med en temperatur om vinteren - ikke mindre end 16 grader, og om sommeren - mere end 20 grader. Denne varme-elskende plante kan ikke lide koldt udkast, men det er godt for kort og regelmæssig luftning.

Til vanding af en spiralformet palme, brug kun filtreret eller stående vand. I den varme årstid vil en vanding være nok hver anden dag, og i den kolde årstid bliver planten vandet hver 3-4 dage. Vanding skal være moderat og rettidig (kun efter tørring af jorden). Overflod af fugt - det gør ondt.

Fugtighed er ikke vigtig for en rumpalme. Tør luft hun opfatter normalt. Sprøjtning udføres kun to gange om måneden, men således at vandet ikke samles i bladernes aksler. Deres forfald kan begynde.

Jorden til rumpandanus kræver næring med en lille mængde ler. Du kan købe en færdig jordblanding specielt til palmer, eller du kan forberede det selv. For at forberede blandingen bliver der brug for humus-, sand-, plader og græsplæne - alt i lige store mængder.

Pandanusu derhjemme kræver regelmæssig ekstra befrugtning. I den varme årstid indføres gødninger to gange om måneden, og i den kolde årstid - en gang. Du kan bruge en bred vifte af flydende gødning, designet til sådanne kuplanter.

Værelsestyper af en skruehåndflade som vækst og udvikling kræver en transplantation. I de første år af livet transplanteres planten årligt og i voksenalderen - hvert 2-3 år. Så snart blomstens rodsystem har dækket hele jorden i gryden - er det tid til at transplantere det.

Transplantationen udføres ved omladning, sammen med jordkloden fjerner planten forsigtigt fra beholderen for ikke at beskadige rødderne (rødderne er meget skrøbelige).

Pandanus forlader før transplantation er det ønskeligt at binde i et bundt for ikke at skade hænder med spinte torner. Blomsten transplanteres i en stor beholder med et obligatorisk drænlag på bunden. Dæbe planten er uønsket, det er bedre at forlade det på det sædvanlige niveau.

For hver efterfølgende transplantation vælges en pot kun lidt større end den foregående. Hvis du lige plantet unge plante i en stor beholder (en tønde eller kar), behøver rødderne ikke slå rod i den nye placering på grund af den store mængde af jord. Mest sandsynligt vil processen med deres henfald begynde.

Jo oftere planten transplanteres, jo hurtigere vokser den. Tag denne note, hvis du vil sænke plantens vækst.

Voksne palmer, der vokser i store badekar, behøver ikke længere genplantning. Hvis det er nødvendigt, kan du lejlighedsvis hælde lidt frisk jord i beholderen.

Room pandanus kan reproducere ved frø, stiklinger og buske adskillelse.

At multiplicere planten på denne måde, vil det være nødvendigt at skære adskillige stiklinger omkring tyve centimeter lang fra langsidens grene. På korte stiklinger dannes rødder meget langsomt.

Efter nedskæringerne behandles alle punkter med aktiveret eller trækul. Hver skaft plantes i en forberedt jordblanding fra samme mængde tørv og sand. Stiklinger ovenfra er dækket af en gennemsigtig film for at skabe drivhusforhold. Temperaturen i et sådant "drivhus" bør være inden for 25-28 grader. Glem ikke regelmæssig luftning.

For normal rooting vil stiklinger tage omkring to måneder. For at fremskynde denne proces vil en vækststimulerende stimulans hjælpe.

Forberedelse af frø er ikke nødvendig. De sår straks i en jord, der består af sand og tørv (eller blade), og toppen er dækket af en film. Mens der opretholdes en konstant temperatur (ca. 25 grader), vises de første skud efter ca. 15 dage. Pleje består af regelmæssig moderat vanding og ventilation.

I en separat beholder transplanteres planten med tre blade i fuld længde. Spirer kan forekomme meget tidligere, hvis et minikasse med opvarmning anvendes til frøudsprøjtning.

Datterstikkene med lange rødder (ca. 20 cm lange) adskilles fra den voksne buske (ved omskæring). At accelerere rodvækst med vådt tørvemos, som presser bunden af ​​tillægget og holdt konstant fugtighed.

Denne reproduktionsmetode anvendes i foråret. Dæmpende afsætningsmuligheder i løbet af dagen tørres og plantes i separate beholdere. Af stor betydning for udviklingen af ​​anlægget og dets forankring i den nye placering har en to-centimetric drænlag, som består af en stor flod sand og ler skårene. Det næste lag i en urtepotte bør være et lag af tørv (ca. 7 cm), og det øverste lag - er godt vasket flodsand.

Skuddene plantes i fugtig jord til en dybde på ca. 2 centimeter og komprimerer jorden rundt om planten. Før fulde rodning af unge planter (ca. en måned) skal beholderne med rosetter placeres under polyethylenfilm. Erfarne dyrkere anbefaler brug af opvarmning fra bunden og opretholder en konstant temperatur (ca. 25 grader).

Skadedyr og forskellige sygdomme vises kun på rummets pandanus med ukorrekt pleje. For eksempel, for meget over-befugtning jorden - det er et godt miljø for fremkomsten af ​​mealybug, og mangel på fugt tiltrækker spindemider. En anden repræsentant for skadelige insekter til indendørs planter er en scab.

Når sådanne "ubudne gæster" optræder, skal der anvendes presserende forberedelser til at ødelægge dem.

Årsagen til sygdommen i rumpalmen kan bestemmes af de karakteristiske ydre egenskaber. For eksempel kan tørrebladspidser tale om utilstrækkelig luftfugtighed eller små sprøjtninger. De samme symptomer findes i planter, der kræver yderligere befrugtning.

Hvis den forkerte belysning (eller mangel på samme overflod) blade ændre deres farve fra grøn til en lysere, undertiden hvid og bremse i vækst.

Pandanus eller skruepalme er en plante, som enhver kan passe på.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

+ 59 = 66