Pelargonium pleje

Pelargonium (Geranium)

Pelargonium (Pelargonium) tilhører familien af ​​geranium. Et andet mere kendt navn til denne blomst er geranium. Måske bliver du overrasket, men fødselsstedet for denne søde og så velkendte for os alle siden barndommen er Sydafrika. Det pelargonium, som vi alle ved, optrådte i Holland i det 16. århundrede, og i Europa kom det i slutningen af ​​1700 - begyndelsen af ​​det 18. århundrede. Først blev det betragtet som en eksotisk blomst, men meget snart, allerede i det XVIII århundrede, blev det utroligt populært.

Som et resultat, en stor opfølgning avl arbejde om fjernelse af talrige hybrider og sorter af denne slags forstørrede brogede og dværg former, såvel som sorter med hvide, to-farvet og dobbelte blomster. I dag er der ca. 280 arter af årlige og flerårige pelargonium, der udviser græsplanter, halve buske og buske.

Kærligheden for disse blomster i hele verden skyldes deres uhøjtidelighed, lethed og omsorg og evne til lang tid at blomstre store farverige blomsterstande. Som vi allerede har sagt, er sorterne af pelargonium meget talrige. De kan tilhøre en af ​​6 grupper: zonal (have); vedbend (ampelnym); Engelsk storfarve (royal eller domestic); brogede; duftende; saftige.

De sidste tre grupper er interessante, først og fremmest deres blade; Storfarvet geranium kan kun dyrkes i rummet; men formålet med zonal og ivy pelargonium, som kan formeres af frø, er udsmykningen af ​​haven og balkonen.

Pelargonium - dyrkning og pleje

Denne blomst elsker varme og lys. Den optimale tilstand til at vokse derhjemme er stuetemperatur, om vinteren føles det bedst ved en temperatur på 8 ° C til 10 ° C.

Med mangel på belysning reducerer planten sin blomstring. Imidlertid tolereres de direkte solstråler godt af blomsten i det fri, men i en fortynding af rummet er det bedre at pritenyat fra den varme middagssol. Også, pelargonium kan lide ledig plads, så du skal sørge for, at den ikke er dæmpet af nærliggende planter.

Vanding bør være rigeligt, da jorden tørrer op, som ikke kan vanddampes for ikke at oversvømme rodsystemet. Om vinteren skal vanding reduceres. Spray planten er ikke nødvendig, det kan beskadige kronblade af blomster. Når du plejer det, er det generelt bedre ikke at tilføje vand, det vil være lettere at klare det end med overskydende fugt.

Det er bedst at dyrke en blomst i en nærende jordblanding, der er fremstillet af tørv og torv, taget i lige dele, tørv og sand. Vær sikker på at tage sig af god dræning, bør også producere periodiske løsne jorden i potter til at give luft adgang til rødderne og forhindre rodbrand.

Når du dyrker Pelargonium, er potens størrelse meget vigtig. Det er valgt i overensstemmelse med størrelsen af ​​rodsystemet. Men vi skal huske på, at det blomstrer bedst i små potter, så det har blomster og blomster, der er smukkere og lysere. Rummelige potter bidrager til udviklingen af ​​busken og en lavere intensitet af blomstringen.

For at styrke forgreningen og dannelsen af ​​busken og kronen gør planterne en knivspids, hvor vækstpunktet fjernes. Dette skal ske i februar eller marts.

Blomsten svarer taknemmeligt på dressingen. I perioden med aktiv vækst skal det være mineralblandinger eller flydende gødninger under blødning - gødning med højt indhold af fosfor og kalium og mindre nitrogen. Top-dressing sker hver uge fra sene forår til tidlig efterår.

Pelargonium - transplantation og reproduktion

Unge planter kræver en årlig transplantation eller i det mindste en erstatning af jordens øverste lag. Til transplantation tager en lille kapacitet, ellers vil der være en stærk udvikling af skud, men planten vil ikke blomstre. Transplantere den i en blanding af græs, blade, humus (to dele) og sand (en del).

Pelargonium kan dyrkes af frø og stiklinger. I det første tilfælde opnås planter, der blomstrer mere rigeligt end dem der vokser fra stiklinger. Frøsåning udføres i januar-februar og lægger dem på våd jord og dækker lidt med jord til frøplanter. Efter sprøjtning med en vækstfaktor med frø beholder eller belagt med glas film og holdt ved en temperatur på fra 20 til 24 grader, befugtning periodisk. Postemergent (efter 1-2 uger) blev dyrket kimplanter dykke og ved en temperatur på fra 16 til 18 grader med godt lys omkring 6-8 uger, hvorefter de blev transplanteret til en konstant pot.

Men hyppigere blomsten formeres af stiklinger, denne metode er enklere og hurtigere end den første. Rodnet stiklinger er gennemført i februar-marts og i juli og august ved at skære skuddet apikale forankring have 2-3 blade og længde på 5-7 cm. Podvyaliv stiklinger i skyggen for omkring en dag og dyppet dem i den knuste kul, de sætter i en lys blanding og indeholder ved en temperatur på 20 til 22 grader. Undgå at dække stiklinger. Rooting på denne måde tager omkring en måned.

Pelargonium - mulige sygdomme og skadedyr

Hvis du laver fejl i plantens pleje, vil det nødvendigvis påvirke dets udseende.

Så, med mangel på fugt eller overskud, bliver bladene gule og falder af. Hvis bladets kanter bliver røde, så fryser planten, den mangler varme, bladene falder, hvilket betyder, at det ikke når lyset. Når vandet blokerer jorden på bladene, kan vandige bløde dyner forekomme.

Geranium kan lide af en sådan sygdom som et sort ben, hvor der på grund af et svampangreb forekommer sværgningen af ​​stammen. Dette kan ske på grund af overophedning af jorden eller dens komprimering, som forhindrer dræning. Forebyggelse af denne sygdom er jordens sterilisering før plantning og overholdelse af vandingsregimet.

På grund af overopmaling af jorden kan pelargonium også blive smittet med grå rot. På bladene i dette tilfælde vises grå skimmel. I dette tilfælde skal du fjerne de berørte blade og behandle planten med et systemisk fungicid, reducere vandingen og ventilere rummet oftere.

Som du kan se, er pleje af pelargonium slet ikke kompliceret. Ved at følge nogle enkle regler for dens avl, kan du få smukke planter, der vil glæde dig med ikke kun en smuk multi-farvede blomster, men også for sine gavnlige egenskaber, hvilket skaber en positiv og fredelig aura i rummet.

© 2012-2018 "Kvindernes mening". Ved kopiering af materialer kræves der et link til kilden!

Portrætredaktør: Ekaterina Danilova

E-mail: [email protected]

Redaktionen: +7 (965) 405 64 18

Hvordan man plejer at pleje pelargonium derhjemme?

Mere for nylig var bushen af ​​blomstrende geranium på vindueskarmen en uundværlig egenskab af en velstående familie. Det blev antaget, at Pelargonium er Holderens Hjerte. Den uhøjtidelige plante skubbede til side og gav plads til nye typer blomster. Geranium er ikke glemt, ofte hjemme, pleje af pelargonium giver den første oplevelse og vokser til en hobby.

Historien om udseendet af geranium og forskellige sorter

I slutningen af ​​det XVI århundrede, hvorvidt deres Indien, eller fra Afrika, rejsende bragte blomster af en hidtil uset duftende plante med smukke blomsterhætter. På den engelske dronnings domstole eksisterede der allerede en smuk vinterhave med mærkelige planter. Der optrådte de tre første sorter af geranium. De initierede de mange grupper, der blev opnået under udvælgelsesprocessen.

Pelargonium arter er så mange, at selv klassificeringen går på forskellige grunde. Taler om indendørs farver, vi bruger klassificering af dekorativitet:

 • zone;
 • ampelnye;
 • duftende;
 • saftige.

Der er stadig sorter af "engle" og "unicums". Alle tolererer godt rumforholdene i livet og med god pleje blomstrer de næsten kontinuerligt. Pelargonium adskiller sig i form og farve på blade og knopper, men alt er altid aromatisk og æter er helbredende.

Om sommeren bliver geraniumet udsat under det åbne vindue. Det antages, at anlægget på vindueskarmen udleder flyver fra boligen. Bladene påføres slid og snit til hurtig sårheling.

Hvordan korrekt at passe på pelargoner?

Reproduktion af pelargonium vil ikke skabe vanskeligheder. Det er nok at rive petiole fra planten eller købe en pose frø. Frø til reproduktion af pelargonium giver en mere effektiv plante med store hætter af blomster.

Stiklinger kan hurtigt få en blomstrende plante. Rooting kan forekomme både efter tildeling af rodrotter i vand, og når de er rodfæstet i jorden. Da planten nemt tager rod, kan du oprette en mini-stue og plante et par petioles. Senere, efter blødgøring af substratet, demonteres dem og arrangeres i separate skåle.

Jord til pelargonium har en anden sammensætning:

 • jordblad, humus, torv i lige store mængder plus halvdelen af ​​sandet;
 • Hvis arkjorden erstattes af tørv, er proportionerne af alle komponenter, herunder sand, de samme;
 • havejord, tørv og sand i lige store mængder.

Du kan købe en speciel primer til disse planter i blomsterbutikken. I dette tilfælde skal enhver jord desinficeres på forhånd på enhver tilgængelig måde. En beholder med et afløbshul bør ikke være rummelig, pelargoniumblomstrer, hvis rødderne er for smalle.

Stedet hvor pelargonet blev placeret skal være solrigt. Om vinteren kan blomsten lide at slappe af. I resten af ​​perioden falder temperaturen til 13 = 15 grader, og der skabes en skygge. Men hvis det er umuligt at stille sådanne betingelser, det vil sige reglen, jo varmere, jo højere belysning, op til fremhævningen. Og så vil planten ikke føle noget ubehag.

Om vinteren bør pelargonium ikke fodres.

Vand geraniumet hver anden dag om sommeren, når det er varmt, men overmåling kan føre til rottende rødder, et sortben. Derfor vandes om sommeren oftere, om vinteren er det sjældent. Geranium vil overleve tørken og genvinde, og overskydende vand kan ødelægge det. Det er værd at huske at vandet til kunstvanding skal være varmt og stabilt. Gødning med gødning med flydende blomstersammensætninger sker i en uge, undtagen resten. En særlig blanding fremstilles til geranium, kaldet "Pelargovit".

Når rødderne begynder at bryde igennem i dræningshullet i potten, har pelargonium en transplantation. Transplantere planten i det tidlige forår efter 1-2 år. I løbet af vækstsæsonen skal jorden løsnes, mens man kontrollerer, om planten ikke har afgjort skadedyr eller sygdomme.

Årsagerne til, at pelargoniet ikke blomstrer er lille. Udseendet af planten vil bidrage til at bestemme problemet.

 1. Planten har gode blade, udvikler sig hurtigt, men blomstrer ikke. Der er fedt. Stop gødning og tør blomsten. Hvis beholderen er stor, indtil rødderne fylder rummet, bliver der ingen blomstring.
 2. Ikke nok belysning. Sæt planten under direkte sollys, i mangel af lyse sydlige vinduer i lejligheden for at arrangere belysningen.
 3. Hvis der vises en gul kant på bladene, har planten et undertrykt udseende, kontroller for rod og stammerot. Blade, der skal undersøges for forekomst af whitefly eller andre insekter.

Detaljerede oplysninger om pelargoniumsygdomme og hvordan man kan håndtere dem kan findes på hjemmesiden. Det kan siges, at problemer stammer fra forkert pleje. Ofte introduceres et skadedyr eller en sygdom med en jord eller en ny plante, der ikke er sat i karantæne. Derfor er hygiejnekrav vigtige, da det er svært at udrydde sygdommen derhjemme.

Dekorativ plante er berøvet af tør luft, overfeeder kvælstofgødning eller udseende af dunet meldug. Tidlig påvisning af sygdommen vil redde planten eller tage stiklinger fra den.

Pelargonium: pleje, reproduktion og transplantation derhjemme

Pelargonium er en plante af Geranium familien, det er kendt som geranium. En indfødt plante fra Sydafrika, hvor den bor i tørre og blæsende områder.

Geranium er en herbaceous, semi-busk eller buskende plante. På grund af sin uhøjtidelighed og rigelig blomstring er det meget populært inden for indendørs, balkon og have dyrkning.

Kærligheden til pelargonium er næret ikke kun af sovjetiske bedstemødre, men også af indbyggerne i Europa, der aktivt dekorerer sine balkoner og loggier. Her skal det bemærkes, at når der dyrkes planter i rummelige badekar, gryder og i "fri" jord i haven, blomstrer det medium.

Varianter af Pelargonium sorter

I alt er der omkring 250 arter i slægten Pelargonium, på grundlag af hvilke der igen er mange sorter afledt.

De mest populære og almindelige typer:

 1. Royal (det er storblomstret) - kendetegnes af store blomster med zonal farvning af kronblade. Mellemen er altid mørkere og fløjlsagtig, og kanterne er meget lette;
 2. Plioclycat (eller skjoldbruskkirtlen) pelargonium skelnes af blanke blade og fløjlblomster af blomster. Stænglerne vokser normalt til 1 meter lange, hvilket gjorde skjoldbruskkirtlen populær til at dekorere altaner og loggier;
 3. Zonal - et karakteristisk træk ved denne art er zonal farvning af bladene, kanterne er altid lidt lettere end midten. Dette er en af ​​de mest almindelige arter og er baseret på mange sorter;
 4. Englen skelnes af duften af ​​sine blade og blomster, der ligner pansies. Den eneste ulempe er det gradvise fald i farver i efteråret;
 5. Duftende pelargonium vokser ret stort og bruges derfor ofte til plantning af haver. Sandt nok skal man være forsigtig, fordi hun har meget skrøbelige stængler, der kan bryde i stærke vinde.

Hjemmepleje til begyndere

Af sig selv er pleje af pelargonium enkel, og det er perfekt til begyndere eller dem, der ikke kan lide at rodne med planter. Det vigtigste er at følge et par enkle regler og overvåge tilstanden af ​​pelargoner. Hvis noget går galt, for eksempel glemmer du at vande planten, alt vil være synligt i udseende.

Pelargonium - lysende plante modstår direkte sollys. Det bedste sted for sin placering er den sydlige, østlige eller vestlige side. Selvom i varmt vejr, kan pelargonium "smide" næsten alle blade, og kun blomster forbliver.

Derfor er det bedre at fjerne planten fra sydsiden i en region med et varmt klima og midt om sommeren. Du kan gøre det roligt, fordi Bevægelsen påvirker ikke geraniumen.

Generelt bør belysningen være rigelig, ideelt set en lys dag er 16 timer. Med mangel på lys begynder stænglerne at strække sig og planten mister sit attraktive udseende. Om sommeren er det bedre at tage geranium på en balkon eller en have, så den er direkte under solen.

Når man vælger et sted og en belysning, er det nødvendigt at tage højde for de enkelte træk ved arten, så det duftende pelargonium foretrækker skyggede steder. Og for den kongelige sort er det uønsket at ramme direkte sollys, så du bør undgå at finde på sydsiden.

Hvordan slippe af med lugten i køleskabet Du kan finde ud af vores publikation på webstedet.

Om den rette pleje af cyclamens derhjemme læses i denne artikel.

Herfra vil du lære at vælge design af fliser på badeværelset.

Temperatur og fugtighed

Temperaturregimet for pelargonium er moderat. Hun kan ikke lide forkølelse eller stor varme.

 • om sommeren - +20 - +22 grader;
 • om vinteren - 16 grader;
 • nogle arter kan modstå kortkøling (for eksempel kan pelargonium zonal modstå temperaturfaldet til +1).

Med hensyn til fugtighed er de sædvanlige indikatorer velegnede. Yderligere fugtning (sprøjtning) pelargonium kræver ikke. Det ekstreme tilfælde, dette er meget tør luft under intens varme. Men stærkt fugtig luft kan føre til henfald af stængler og rødder, såvel som til forekomsten af ​​infektioner.

Også se på luftcirkulationen. Det skal være permanent. I bedøvet stående luft vil planten begynde at smerte. Dette er især vigtigt under overvintring.

Ved hyppig vanding behøver geranium ikke. Orientering er nødvendig, da jorden tørrer op. Men der er flere regler, om sommeren bør jorden altid forblive fugtig (men ikke våd).

Den bedste måde at kontrollere tid til vandpelargonium eller ej er at teste jorden til berøring. Det øverste lag skal tørres, men under det (ca. 1 cm dybt) skal jorden allerede være fugtig.

Efter vanding skal du sørge for at vente på, at vandet løber ned i panden. Efter 10 minutter afløb væsken og vent indtil den helt afløb. Det er bedst at vandre på pallen i stedet for at hælde vand direkte under rødderne. Dette er kendt for de mest erfarne gartnere og blomsterproducenter. Men selvom du gør alt ved "normal" - intet forfærdeligt, er det vigtigste at fjerne overskydende væske. Denne regel gælder både vinter og sommer vanding.

Med top dressing er det endnu nemmere. Det skal introduceres i blomstringsperioden - det er ca. fra det tidlige forår til det sene efterår. En gang hver anden uge tilføjes en opløsning til blomstrende planter. Du kan vælge en hvilken som helst top dressing, der ikke er rig på kvælstof. Se instruktionerne for hver gødning til doseringen.

I transplantationen behøver pelargonium ikke meget, bortset fra transplantation af forankrede stiklinger, men mere om dette senere. Pelargonium vokser cirka tre år, derfor er det kun at erstatte det øverste jordlag med en ny (blandingen er lavet på samme måde som jorden, hvor planten allerede vokser).

Afgrøde planten er nødvendig årligt, i begyndelsen af ​​blomstringsperioden, dvs. tidlige forår. Normalt fjernes alle øvre skud (de kan bruges videre til avl). Denne trim giver dig mulighed for at give en lateral vækst af pelargonium og rigelig blomstring.

Farven af ​​geranium, som allerede angivet, fra tidlig forår til sene efterår. Blomstringsformen er adskillige blomstrende blomstrer. De kan være af helt anden farve (afhængigt af arten og sorten). Blomster varierer også i størrelse (i nogle arter er de store, som i kongelige, i andre mindre).

Reproduktion hjemme

Pelargonium husstand kan formere sig på to måder: ved frø og ved hjælp af stiklinger. Den første, når man dyrker et hus, er ikke bredt udbredt, da det er ret vanskeligt.

Til reproduktion af frø, i foråret er beholderen forberedt og fyldt med let jord. Frøene bliver sået i jorden og vandet regelmæssigt. Første temperatur bør være 20-22 grader.

I midten af ​​sommeren transplanteres unge planter i en blanding af blade og frø med fosfor og sand. På samme tid observeres komponenterne at blive taget i lige store mængder.

Til vegetativ formering tages stiklinger en lille krukke (ca. 19 cm i diameter). Til at begynde med lægges dræning på bunden, og derefter hældes en blanding af tørv og sand.

Stiklinger skal have 3-5 par blade, men ikke mindre end 2. De er afskåret enten ved knuden eller lidt lavere. Afskåret stiklinger fjern det nederste par blade, der efterlader en bare "kolonne".

Efter forberedelsen af ​​stiklinger er det nødvendigt at lave huller i jorden tættere på kanten af ​​potten. Derefter placeres stiklinger der, så alle bladene ligger over jorden og forsigtigt jord jorden.

Nu skal du vente et par dage, indtil rødderne "klæber" til jorden. Først efter dette kan du hælde unge skud. Ved midten af ​​sommeren transplanteres pelargonium i større potter.

Pelargonium, selvom en hårdfør plante, men også nogle gange kan blive syg, skyldes det ofte, at forkert pleje er.

 • grå rot;
 • rust;
 • verticillium vilje;
 • forfald af stammen;
 • andre patogene svampe, på grund af hvilke på blade og petioles der er forskellige pletter.

Hvis planten begynder at udvikle grå rot, begynder der på sine blade, skud, stilke og lige blomsterblomster at blive grå plakat. Dette skyldes lave temperaturer, luftfugtighed og manglende ventilation, rigelig vanding.

 • Overhold om vinteren det temperaturregime, der er nødvendigt for pelargonium;
 • Ventilér rummet regelmæssigt;
 • sæt ikke planter tæt på hinanden;
 • fjern tørre eller syge blade
 • Vand ikke oftere end en gang hver 10 dage.

Rust kan detekteres af koncentriske cirkler af brun farve på indersiden af ​​arket. Kun gule cirkler vil være synlige fra ydersiden af ​​pladen.

Årsager: fugt, utilstrækkelig ventilation.

Behandling: Det er nødvendigt at afskære alle berørte blade og behandle planten med en opløsning af benzat med en hastighed på 1 g pr. 1 liter.

Denne sygdom er forårsaget af en svamp, der påvirker det ledende system af pelargonium. Geraniumen falder gradvist og blade bliver gule. Ingen behandling.

På bunden af ​​stammen begynder at dukke op og øge en sort plet. Gradvist drejer stammen fuldstændigt ved bunden. Behandling - er fraværende. Det maksimale, der kan gøres, er at skære stammen fra toppen og forhindre sygdommen selv. Årsager: For rigelig vanding.

Insekter, der påvirker pelargonium:

 1. Whitefly er en hvid, meget lille sommerfugl. I stedet kan der stadig være hvide små larver på planten;
 2. Flåter lever på undersiden af ​​bladet, og deres tilstedeværelse kan detekteres af den karakteristiske tynde væv på planten. Når mitten bliver smittet, bliver bladene gradvist marmoreret på grund af tab af næringsstoffer;
 3. Pulverformet morbær - findes ved karakteristiske klumper, der ligner bomuldsuld, i bladets og stilkernes axils.

Ved køb skal du omhyggeligt kontrollere planten for tilstedeværelsen af ​​en whitefly eller en mælkebøtte. Hvis pludselig fundet tegn på skadedyr eller selv - nægter at købe.

Mulige problemer og løsninger

Udover at inficere planter med forskellige sygdomme og skadedyr er der mindre frygtelige problemer. Normalt opstår de på grund af forkert pleje og behandles ved at eliminere årsagen.

Problemer og løsninger:

 1. Hvis pelargoniet begynder at rødme blade, så er temperaturen for lav, og du skal indstille det ønskede temperaturregime;
 2. Få blomster, men et stort antal blade - du laver mange gødninger, reducerer mængden, eller bedre midlertidigt stopper fodring;
 3. De nederste blade bliver gule - mangel på fugt og manglende ventilation.

Hovedforretningen i denne fantastiske plante er at overholde alle enkle regler eller rette situationen i tide. Og resten af ​​planten giver ikke ubehag og glæder øjet med dets blomstring.

Nogle tips til dannelse af en frodig pylargoniumbusk er i den næste video.

Jeg skærer rystesten til spiring først, læg dem i et glas vand, så de lader rødderne i vandet. Derefter vil geranium nødvendigvis tage rod, når den plantes i en gryde. I min lejlighed er det den mest uhøjtidelige blomst, der ikke tæller kaktus.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

38 + = 39